nieuws

Bedankt aan alle deelnemers!

Vandaag namen 16.000 mensen deel aan de vierde editie van de Topdag van het Gordelfestival, een lichte daling ten opzichte van vorig jaar. De minder goede weersvoorspellingen en de hevige regenval in de ochtend speelden hierin zeker een rol. Ook dit jaar vroeg het evenement op een sportieve manier aandacht voor het Vlaamse karakter van de streek rond Brussel. We benadrukten opnieuw volop de troeven van de Vlaamse Rand en de Groene Gordel, met een programma vol sport, cultuur, natuur en toerisme. Clouseau en Laura Tesoro sloten de dag feestelijk af in Huizingen.

Het Gordelfestival vierde de terugkeer van de zogenaamde Gordelklassieker. Deze iconische lus van 100 km doorheen de Vlaamse Rand rond Brussel was het paradepaardje van het Gordelfestival.

Vanuit centraal trefpunt Provinciedomein Huizingen vertrokken tal van fiets- en wandelroutes doorheen de Groene Gordel. Vooral de ‘Proef de streek’-routes langs tal van geuzebrouwerijen en de Zennewandeling doorheen het Pajottenland & Zennevallei waren echte trekpleisters. Clouseau en Laura Tesoro sloten de dag af met een feest, gratis voor alle sportieve deelnemers.

Het Gordelfestival plaatste dit jaar bovendien de schijnwerpers op Overijse. De gemeente vervulde haar rol als focusgemeente met verve, met een sterk aanbod van fiets- en wandelroutes in de Druivenstreek, avonturensport in het Zoniënwoud, straattheater en muzikale acts in Trefpunt Jezus-Eik.

Het Gordelfestival kende ook dit jaar enkele prominente deelnemers. Zo combineerde Vlaams Minister-president Geert Bourgeois sport met de culinaire specialiteiten van de regio tijdens een ‘Proef de streekroute’. Ook Vlaams Minister van de Vlaamse Rand en toerisme Ben Weyts, Vlaams Minister van Sport Philippe Muyters, de Gedeputeerden Walter Zelderloo, Tom Dehaene en Federaal Minister Koen Geens tekenden present.

Behalve enkele schaafwonden – zoals die van Vlaams Minister-President Geert Bourgeois – is het Gordelfestival zonder noemenswaardige incidenten verlopen.