FAQ - Veelgestelde vragen

 

 Waar is De Gordel heen? 

Sinds 2013 is het Gordelfestival de opvolger van De Gordel... en zo veel meer. 

Naar goeie gewoonte nodigen we iedereen nog steeds uit op de eerste zondag van september om massaal deel te nemen aan een van de vele uitgestippelde fietstochten of wandelingen in de prachtige, Vlaamse streek van de Groene Gordel en de Vlaamse Rand rond Brussel.  

Maar het Gordelfestival is meer dan fietsen en wandelen alleen. Diezelfde dag kan je kiezen uit tal van sportieve, culturele en toeristische activiteiten, zoals live-optredens bijvoorbeeld, of een sportdorp, een streekproductenmarkt, een indrukwekkend survivalparcours, een straattheaterfestival aan de rand van het Zoniënwoud... Voor elk wat wils.

 

 Waar en wanneer vindt het Gordelfestival plaats? 

Het Gordelfestival vindt traditiegetrouw elk jaar plaats op de eerste zondag van september, op meerdere locaties in de Vlaamse regio rond Brussel. Stip dit jaar zondag 3 september aan in je agenda. Het festival gaat door in twee grote trefpunten in de Vlaamse Rand rond Brussel:

  • Provinciedomein Huizingen is opnieuw een van de trefpunten van het Gordelfestival. Van hieruit vertrekken wandelingen en fietstochten doorheen de streek van het Pajottenland & Zennevallei. Neem een kijkje in het programma van Provinciedomein Huizingen
  • Sint-Pieters-Leeuw is de focusgemeente van deze editie. Het prachtige domein Coloma, gekend omwille van haar kasteel en internationale rozentuin, is eenmalig het tweede grote trefpunt van het Gordelfestival. Neem een kijkje in het programma van Sint-Pieters-Leeuw

 

 Waar kan ik tickets kopen? 

Tickets heb je niet nodig, want het Gordelfestival is net als vorig jaar gratis. Enkel voor de 100 km vragen we om op voorhand in te schrijven - de plaatsen zijn beperkt. Alle deelnemers zijn verzekerd en krijgen als beloning voor de inspanning een exclusieve Gordelfestivalgeuze mee naar huis.

 

 Ik heb een lekke band onderweg. Wat nu gedaan? 

Op zondag 3 september voorziet VAB alle deelnemers aan het Gordelfestival van fietsbijstand. Bel bij fietspech naar het noodnummer op je deelnemerskaart en je wordt zo snel mogelijk uit de nood geholpen.

Pech tijdens de 100 km? Als het probleem binnen de minuut kan worden opgelost, brengen de wegkapiteins je terug bij het peloton. Zo niet, nemen we jou en je fiets mee in de materiaalwagen. Je fiets wordt in de wagen hersteld, zodat je probleemloos terug kan aansluiten vanaf de volgende bevoorradingspost. Heb je pech na de laatste bevoorrading, of kan de fiets niet hersteld worden? Dan is de rit helaas over.

 

 Waar vind ik de fiets- en wandelroutes terug? 

Je vindt de uitgestippelde fiets- en wandelroutes van het Gordelfestival terug op onze website. Je vindt ze vanaf eind augustus ook op de gratis Gordelfestival-app. De trajecten - behalve de 100 km - zijn de dag zelf bewegwijzerd.

 

 Waar kan ik terecht voor medische bijstand? 

In zowel Provinciedomein Huizingen als trefpunt Sint-Pieters-Leeuw vind je een centraal EHBO-punt. Ongeluk onderweg? Bel naar het noodnummer op je deelnemerskaart.

 

 Kan ik mijn e-bike opladen tijdens het Gordelfestival? 

In Provinciedomein Huizingen en Colomapark Sint-Pieters-Leeuw kan je jouw e-bike opladen, via een gewoon stopcontact.

 

 Mag ik deelnemen aan het Gordelfestival met mijn vespa? 

Neen.

 

 Is het mogelijk om de fiets- en wandelroutes in te laden op mijn gps? 

Dat kan. Op de activiteitenpagina van elke fiets- of wandeltocht op deze website vind je vanaf eind augustus een bijhorende download-link. Je wordt vervolgens omgeleid naar de website van Route You en krijgt daar meerdere opties en uitleg om de route in kwestie te downloaden en in je gps te laden.

 Kan ik enkel in peloton deelnemen aan de 100 km? 

Ja. Omwille van veiligheidsrisico’s en logistieke uitdagingen kan je de 100 km énkel meerijden in peloton (met koers- of gewone fiets) en beperken we ons voor de eerste editie tot snelheden van 26 en 28 km/u. De route is – behalve het stuk tussen Huizingen en Sint-Pieters-Leeuw – daarom ook niet bewegwijzerd. We hopen dat wie hierdoor uit de boot zou vallen wel zijn gading vindt in de rest van ons brede (sportieve) programma.