nieuws

Geen Gordelfestival, wel De Alternatieve Gordel 2020. Weyts: “Fietsen zullen we!”

De Covid-19-crisis dwingt de organisatie van het Gordelfestival om het concept van het jaarlijkse evenement aan te passen. De focus zal dit jaar niet liggen op één dag, maar wel op een hele week bewegen in de Vlaamse Rand. Van maandag 31 augustus tot en met zondag 6 september zullen er fiets- en wandeltochten bewegwijzerd worden zodat eenieder de Vlaamse Rand kan verkennen in de eigen persoonlijke bubbel.


Om De Gordel 2020 zo veilig mogelijk te laten verlopen, zal er dit jaar geen massa-evenement plaatsvinden waarbij deelnemers verzamelen in een Gordeltrefpunt of focusgemeente. De organisatie heeft gekozen voor een alternatief concept, waarbij de basiswaarden van het Gordelfestival wel bewaard blijven: een sportieve en leuke dag met de familie beleven in de Vlaamse Rand.


In 2020 kan ‘gordelen’ niet enkel op de eerste zondag van september, maar geven we iedereen de kans om gedurende één week, van 31 augustus tot en met 6 september, binnen de persoonlijke en familiale bubbel te genieten van de groene Vlaamse Rand.


“We laten de Gordel niet los, ook niet in het jaar van corona”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. “Het is dit jaar niet mogelijk om tienduizenden Vlamingen op dezelfde dag naar de Vlaamse Rand te lokken. Toch blijven we mensen uitnodigen om onze mooie, groen en Vlaamse streek te komen verkennen. Ook al moet het dan gespreid in tijd en in beperktere kring: fietsen zullen we!”.



100 km Challenge

De klassieke lus van 100 km door de Vlaamse Rand, steekt dit jaar in een digitaal jasje met een Strava challenge. “Een bewuste keuze”, zegt Tomas Van Den Spiegel, CEO van sporttechnisch uitvoerder Flanders Classics. “De huidige omstandigheden deden ons op zoek gaan naar een sportief aanbod waarbij de veiligheid van de deelnemers voorop staat. De 100 km Challenge op Strava is een mooi alternatief en tegelijkertijd boeiende uitdaging voor zowel geoefende als niet-getrainde fietsers. De challenge loopt gedurende een hele week en je kan er bovendien voor kiezen om de afstand van 100 km in één keer of gespreid over meerdere tochten te voltooien, dit zowel in de Vlaamse Rand als in je eigen omgeving elders in Vlaanderen. Zo heeft iedereen de kans om deel te nemen, toch nog steeds de basis van de Gordel. Bovendien maken deelnemers kans op mooie prijzen én zal er voor elke deelnemer een boom in de Vlaamse Rand geplant worden in samenwerking met vzw De Bûûmplanters en Agentschap Natuur en Bos. Een mooi incentive om volgend jaar naar een nog groenere Rand terug te keren.”


Voor deelnemers die deze challenge graag op de klassieke lus door de Vlaamse Rand willen voltooien, is er goed nieuws. Van maandag 31/08 tot zondag 6/09 zal de lus bewegwijzerd worden en is de gpx beschikbaar op de website. Inpikken kan overal en fietsplezier is verzekerd.

 

100km Challenge


Wandel- en fietstochten

Voor wie de 100 km in één tocht te hoog gegrepen is, worden er verspreid over de Vlaamse Rand ook 3 kortere, familietochten gedurende één week bewegwijzerd. In de regio van zowel Provinciedomein Huizingen, Vilvoorde als Overijse zijn er tochten van 30 km voorzien, die je bovendien gedurende een hele week verspreid kan afwerken om zo ook deel te nemen aan de 100 km Challenge. Inpikken kan onderweg op basis van de gpx die op de website terug te vinden zal zijn.


Daarnaast is er ook aan de wandelaars, die jaarlijks talrijk deelnemen, gedacht. Vanuit het Provinciedomein in Huizingen (parking), Vilvoorde (Domein Drie Fonteinen) en Overijse (bezoekerscentrum Druif) vertrekken er ook telkens 3 uitgepijlde wandeltochten van ongeveer 8 km.
Goed nieuws, ook voor wie niet aan de 100 km Challenge deelneemt, maar wel op pad gaat op 1 van de andere uitgepijlde wandel- en fietstochten, is er een prijzenpot voorzien en wordt er door de Bûûmplanters een boom in de Vlaamse Rand geplant. Om hiervoor in aanmerking te komen kunnen deelnemers onderweg een QR-code scannen en zich registreren.

 

Wandeltochten

 

Fietstochten

 

 

Namiddagprogramma op zondag

“Ieder jaar zakken steeds meer ouders met kinderen af naar het Provinciedomein Huizingen om aan de animatie van het Gordelfestival deel te nemen.” Zegt gedeputeerde Ann Schevenels, “Als alternatief kunnen de jongsten onder de Gordelaars in de week van 31 augustus tot 6 september op onze social media kanalen terecht voor enkele leuke uitdagingen om thuis te voltooien. Op zondag 6 september volgt er tot slot nog een leuk digitaal alternatief op de animatie die jaarlijks deel uitmaakt van het Gordelfestival.”


Radio 2 en RingTV sluiten mee de Gordelweek af. Afstemmen op Radio 2 kan tussen 6u en 8u waar de Weekendwekker in het teken van De Gordel 2020 staat. Daarnaast is er ook in het namiddagprogramma (12u – 16u) aandacht voor de Gordelweek. Tot slot brengt RingTV op zondagnamiddag een speciale tv-uitzending die terugblikt op de uitzonderlijke Gordel 2020.