Parcours

Ontdek hier welke bezienswaardigheden je op je route vindt

Kunstwerk met klaprozen, opgemaakt uit boomstammen

1. Klaprozenkunstwerk

In Tervuren, where poppies blow... 
Wie oorlogstoerisme zegt, denkt vaak aan de Westhoek, Normandië of Bastogne maar de komende maanden kan je ook in Tervuren terecht om het einde van de Groote Oorlog te herdenken. De Panquinkazerne wordt met het landschapskunstwerk 'Maaiveld' omgetoverd tot een vredessite. De Tourist Run start aan de loopgracht, die opgebouwd is uit boomstammen. Een mooi herdenkingsmoment! 

(c) Stefaan Stegen

2. Koloniënpaleis

Het Koloniënpaleis staat op de plek waar in de 19de eeuw een kasteeltje werd gebouwd als verblijf voor o.a. prins Willem van Oranje en Charlotte, dochter van koning Leopold I en ex-keizerin van Mexico. Nadat het door brand werd vernield, liet koning Leopold II het huidige Koloniënpaleis bouwen om er de Belgische bevolking te laten kennismaken met de kolonie Congo. Tegenwoordig kan je het Koloniënpaleis huren voor feesten, meetings en congressen. De huidige balzaal is nog steeds de oorspronkelijk feestzaal van het authentieke paleis uit de 19de eeuw. Tijdens de Tourist Run loop je dwars door deze mooie feestzaal! 

3. Franse Tuinen

Achter het Koloniënpaleis werd een tuin aangelegd die bij de neoclassicisische stijl van het gebouw moest passen. Het resultaat zijn strakke terrassen, rechte lanen en symmetrische buxuspatronen. De Franse Tuinen zijn ook versierd met enkele beeldhouwwerken waaronder 'The Congo, I presume' van de Duisburgenaar Tom Frantzen.

 

 

4. Museum van Midden-Afrika
Koning Leopold II wou de Belgische bevolking laten kennismaken met de kolonie Congo. Omdat het Koloniënpaleis al snel te klein bleek, opende in 1910 het Museum van Midden-Afrika haar deuren. Momenteel is het museum nog gesloten wegens grondige renovatiewerken, maar vanaf 8 december kan je het terug bezoeken. Op zondag 2 september kunnen de deelnemers aan de Tourist Run de vernieuwde gang al eens bewonderen!

Verder loop je ook langs deze plekjes

  • Panquinkazerne
  • Jazzfontein
  • Spaans Huis
  • GITO
  • Carrefour
  • Koninklijke Moestuin

Ontdek hier het volledige parcours!